Vertaistuesta ja vähän kahvistakin

Arjessa meillä jokaisella on ne omat metkut ja hälinät. Viikonloppuisin valtaosa rentoutuu, mikä tapa sitten itsekullekin toimii. Perhekuntoutus Oivassa olemme halunneet pyrkiä kodinomaiseen ympäristöön ja ilmapiiriin. Arkisin teemme asiakkaidemme kanssa kovasti töitä. Perhekuntoutuksessa olo ja asioiden työstäminen ovat välillä varsinaista kokopäivätyötä, erityisesti asiakkaillemme. Olemme halunneet panostaa viikonloppuihin ja tarjota viikonloppuihin arjesta tuttujen työskentelyiden lisäksi jotain arjesta poikkeavia menetelmiä. Yksi viikonlopun kohokohtia lieneekin oivalliset päiväkahvit.

Kokoonnumme siis asiakkaat ja työntekijät yhteen, juomme kahvia ja syömme pullaa tai mitä nyt milloinkakin sattuu tarjolla olemaan. Nyt korona-aikaan olemme joutuneet jättämään kahvittelut toimiston olohuoneessa sikseen, mutta onneksi ilmat ovat tänä syksynä suosineet myös ulkona kahvitteluja. On ollut ilo seurata sunnuntaisin pihapuiston vilinää, kun monta pientä jalkaa vipattaa menemään: lasketaan liukumäkeä, odotetaan vuoroa keinuun, kiipeillään kiipeilytelineessä ja leikitään hiekkiksellä. Tähän rivien väliin ei sunnuntaisia iloisia elämän ääniä saa tallennettua, mutta hetket ovat olleet mukavia puheensorinan ja naurun täyttämiä ja mitäpä siitäkään, jos joskus on kiukkukohtaus jonkun yllättänyt – elämän ääniä nekin. Lapset ihailtavan rohkeasti ottavat toisiinsa kontaktia. Tutustuvat. Kaverustuvat. Opettelevat kaveritaitoja. Aikuisillekin on tarjolla aikuista juttuseuraa.

Kahvittelun yhtenä tarkoituksena on tarjota vertaistukea. Vertaistukeen liittyy oleellisena mahdollisuus jakaa omia kokemuksia toisten, samankaltaisessa tilanteessa olevien kanssa. Tasavertaisuus on vertaistuessa keskeisessä asemassa. Jokainen osallistuja on omalla panoksellaan sekä tuenantaja että tuen vastaanottaja. Sanotaan, että jaetut surut puolittuvat ja ilot kaksinkertaistuvat. Miten paljon muuta mahtuu siihen välille? Kuppi kahvia tekee monen mielestä hyvää. Kenties kupillisen nauttiminen hyvässä ja vertaisessa seurassa tekee vielä parempaa? Jokaisella meillä on elämässä vaiheita, kun tarvitsemme toista ihmistä, vertaista – kupillista kuumaa unohtamatta.

Anna, perhetyöntekijä