Perheterapeuttinen perhekuntoutus. Perhekuntoutus Oivan ympärivuorokautisessa, laitosmuotoisessa perhekuntoutuksessa työskentely perustuu vahvaan perheterapeuttiseen ja dialogiseen osaamiseen. Läheinen, avoin ja ammatillinen yhteistyösuhde luo pohjan kuntoutuksessa tapahtuville muutoksille. Löydämme yhdessä perheiden kanssa ratkaisuja niin arjen asioihin kuin perheen vuorovaikutuksen ja dynamiikan kysymyksiin.
Perheessä työskentelee perhetyöntekijä-perhepsykoterapeutti työpari. Perhepsykoterapeutti työskentelee yksikössä kokoaikaisena työntekijänä. Terapeuttisen työskentelyn keskiössä on perheenjäsenten välinen vuorovaikutus, perheenjäsenten väliset suhteet sekä perheen tapa toimia yhdessä. Perheterapeuttisen työskentelyn tarkoitus on oppia ymmärtämään toisia perheenjäseniä ja heidän näkökulmiaan niin, että perhe saa omat voimavaransa käyttöön. Työskentelymme on aina lapsen turvallisuutta vahvistavaa, muutokseen tähtäävää, arvioivaa ja kuntouttavaa. Työskentelyn päämääränä on aina hyvinvoiva lapsi ja perhe.
Yksiköissämme on vahvaa osaamista ja kokemusta. Perhepalvelut Oiva Oy on kehitys- ja koulutusmyönteinen työnantaja ja näin ollen meillä on useita työntekijöitä erilaisissa täydennyskoulutuksissa.
Yhteistoiminnallinen auttaminen perhekuntoutuksessa
Perhekuntoutuksessa on käytössä ”Walking and Talking” -malli (perustuu William Madsen ja Kevin Gillespie 2014 kehittämään malliin yhteistoiminnallisesta auttamisesta). Walking and Talking -mallin periaatteita ovat: uteliaisuuden ylläpitäminen, perheiden viisauden kunnioittaminen, perheiden mahdollisuuksiin ja voimavaroihin uskominen, kumppanuus perheiden kanssa, palveluiden sovittaminen perheiden tarpeisiin sekä sitoutuminen perhettä voimaannuttaviin työskentelytapoihin.
TALKING perhekuntoutuksessa käsittää terapeuttisen työskentelyn – sekä vanhemman että lapsen kanssa. Työskentelyssä keskitytään identiteettiin, toimijuuteen, vuorovaikutussuhteisiin ja tunnesuhteisiin. WALKING perhekuntoutuksessa on arkielämän ongelmia ratkovaa, konkreettista tukea antavaa, rinnalla kulkevaa työskentelyä. Työskentely on aina tavoitteellista ja muutokseen tähtäävää. Toisin sanoen WALKING on perhetyötä kaikissa sen muodoissa; tehdään sitä mitä juuri sillä hetkellä täytyy tehdä yhdessä perheen kanssa.
Walking ja Talking täydentävät toisiaan, ja perheiden arkea konkreettisesti kuormittavien ongelmien käsittely vahvistaa asiakkaiden sitoutumista myös muuhun työskentelyyn. Vastaavasti konkreettisen tuen tarpeen sivuuttaminen voi muodostua esteeksi muiden asioiden käsittelylle ja työskentelyyn sitoutumiselle.
Arki perhekuntoutuksessa
Perhekuntoutuksessa Oivassa jokaisella perheellä on käytössään oma kalustettu asunto. Oma asunto tarjoaa mahdollisuuden perheelle elää lapsiperheen arkea kuntoutuksessa ja saada siihen tarvitsemaansa ammattilaisten apua. Perheasunto on täysin kalustettu ja asunnosta löytyy keittiötarvikkeet, lakanat ja pyyhkeet. Perhe voi tuoda asunnolle omia henkilökohtaisia tavaroitaan. Lemmikkieläimistä keskustellaan tapaus- ja tilannekohtaisesti aina yhdessä ennen kuntoutuksen alkamista.
Perhekuntoutuksessa arki suunnitellaan yhdessä perheen kanssa viikko-ohjelmaa apuna käyttäen. Viikko-ohjelmaan sovitellaan perhekuntoutuksessa käytettävät työskentelyt, jotka sovitaan perheen kanssa viikoittaisissa tavoitekeskusteluissa. Viikko-ohjelman tarkoituksena on auttaa perhettä ennakoimaan arkea, sekä sovittaa perheen arkea ja perhekuntoutuksen työskentelyjä yhteen. Jokaisella perheellä on oma perhetyöntekijä, joka suunnittelee yhdessä perheen ja palvelun tilaajan kanssa kuntoutusprosessia. Perhekuntoutuksessa on perheille sekä yksilöllistä työskentelyä että vertaistuellista työskentelyä.
Pystymme vastaamaan haastaviin perhetilanteisiin ja elämänkriiseihin vahvalla kokemuksella ja ammattitaidolla. Dialogisuus on toimintamme ytimenä, kohtaamme jokaisen perheen yksilöllisesti uskoen perheen voimavaroihin ja muutokseen.